Fjällmellis

Fjällmellis

Vad brukar du äta för mellanmål i skidbacken? Här ger Lina tips på två olika fjällmellis som du med fördel kan variera som du vill.

Sportlovsveckorna lockar många familjer till fjällen och för att orka en hel dag i backen så behöver vi få i oss en stadig lunch och mellanmål. En klassiker på utflykten är varm choklad och smörgåsar men det kan vara trevligt att variera sig lite. Linas bästa tips på fjällmellis är att göra pizzabullar eller minipiroger, addera sedan lite minimorötter och äppelbåtar och du har en komplett matsäck för en dag på fjället.

– Fyll pizzabullarna och pirogerna med det precis du vill ha, jag brukar ha salami, mozzarella och oliver i mina pizzabullar och till pirogerna brukar jag göra en god köttfärsröra. Sedan är det bara att grädda och förvara i frysen tills ni ska åka iväg, säger Lina.

I Linas familj är minipirogerna populära hos samtliga familjemedlemmar och hon uppskattar enkelheten och snabbheten i de båda recepten.

– De är enkla att tillaga, smarriga och fingervänlig mat är perfekt för barnen att äta. Man är ute ganska länge när man åker skidor och gör av med mycket energi, då är det viktigt att hela familjen fyller på med något matigt så ni orkar ha kul hela dagen.

Snabba piroger

Ingredienser:
1/2 gul lök
250 g morötter
ca 500 g nötfärs
1 förp pizzadeg
1 tsk salt
3 msk tomatpuré
1 msk torkad basilika
1/2 torkad oregano
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
olja
svartpeppar

  1. Värm ugnen till 225 grader och sätt in en ugnsplåt.
  2. Finhacka 1/2 gul lök. Skala och grovriv 250 g morötter. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Fräs morötter, lök och ca 500 g nötfärs 2-3 min.
  3. Tillsätt 1 msk torkad basilika, 1/2 msk torkad oregano, 3 msk tomatpuré, 1 vitlöksklyfta (pressad), 1 tsk salt och lite nymald svartpeppar. Häll på 2 dl vatten. Låt puttra någon minut, tills färsen är helt genomstekt.
  4. Rulla ut 1 förp pizzadeg med tillhörande bakplåtspapper. Dela degen i 4 delar. Fördela köttfärsröran på de fyra delarna och vik ihop till piroger. För över bakplåtspappret med pirogerna till den varma plåten och grädda mitt i ugnen 8-10 min, eller tills de är genomgräddade.


Pizzabullar

Ingredienser:
1 pizzadeg
1 burk pizzasås
150 g riven ost
80 g salami
1 burk oliver
annan valfri topping

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Strimla 80 g salami.
  3. Rulla ut 1 förp pizzadeg på arbetsbänken. Bred ut 1 burk pizzasås och strö över salami och 150 g riven ost.
  4. Rulla ihop degen från långsidan (ej pappret).
  5. Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda i övre delen av ugnen, cirka 15 min.