Linas matkasse logo
Grillsåser

Grillsåser

Så här i grilltider är det många som testar vingarna vid grillen. Den rökiga smaken, doften och det fräsande ljudet av när någonting läggs på grillgallret går hand i hand med sommarkvällen. Det som verkligen sätter pricken över i:et är en riktig fullträff till grillsås. Den här veckan blir vi guidade av Malin Alterstav, menykreatör på Linas Matkasse, som delar med sig av grillsåsernas grillsåser.

Först ut har vi en klassiker i grillat format: tomatsås. Halvera och grilla tomaterna med köttsidan nedåt. Skär en gul lök i fyra klyftor och grilla. Mixa sedan lök och tomater med en stavmixer och blanda med koriander, salt och svartpeppar.

– Rör ner lite sambal olek om du vill tillföra lite hetta. Den här tomatsåsen passar bra till både kött och grönsaker, eller halloumi om man skulle grilla det, säger Malin.

Från tomat till ananas. Nu ska vi titta närmare på en ananassalsa som även den passar bra till både kött och grönt.

– Ananas blir mycket sötare och snällare mot munnen när man grillar den och är supergod att grilla och hacka ner tillsammans med mynta och chili.

Gott till fisk

Fisk är en av många otroligt goda råvaror som är goda att lägga på grillen och om du vill ha extra röksmak kommer här ett handfast tips.

– Börja med att salta fisken och lägg den på gallret. Lägg därefter in enris med kolen och stäng locket. Det skapar en fin rökt smak på fisken.

Att tänka på när du grillar fisk är att ju fetare den är desto enklare är det att grilla den. Försök också att grilla fisken på en riktigt upphettad grill. Du kan också passa på att göra ett spett av räkor och lax vid sidan av och lägga på grillen.

– Grilla en citron vid sidan av och pressa den sedan över fisken vid servering. Det är också gott med en asiatisk dressing gjord på soja, ingefära och vitlök.

En god grillsås till fisk (och kött) är en klassisk mexikansk tomatsalsa: pico de gallo. Hacka gul lök, tomater, koriander och blanda med limesaft och salt. Superenkel och supergod! Vill du testa en något friskare och lyxigare salsavariant kan du gärna addera lite nötter.

– Salsa med smått tärnad honungsmelon/ nätmelon, gurka, färsk chili, limeskal och limejuice. Och med lite hackad koriander och cashewnötter till blir den extra lyxig!

Yoghurtsåser

Om du istället föredrar yoghurt som bas i dina grillsåser finns det en hel uppsjö varianter att välja mellan. Yoghurtbaserade såser passar särskilt bra till just grillat då yoghurten har en naturlig syra och lenhet som passar till smakrik mat. Beroende på vad du grillar kan du, enligt tips från Malin, blanda i salt, vitlök och svartpeppar i yoghurten och krydda med:

  • Lite citronskal och färsk dill till fisk
  • Lite dijonsenap, honung, dragon och peppar till en god köttbit.
  • Smulad fetaost, finhackad rödlök, rivet citronskal och persilja till grillade grönsaker
  • Chilisås, soltorkad tomat och paprikapulver till kyckling