Linas matkasse logo
Vegetariskt på grillen

Vegetariskt på grillen

När det kommer till vad som kan läggas på grillen är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Den här veckan tar vi tempen på grillen och tipsar om några supergoda gröna rätter som lyfter den ljumma sommarkvällen.

PORTABELLOBURGARE. Först ut i vår grillspecial är en riktig höjdarburgare där svampen lyfts fram i strålkastarljuset. Tänk på att skära bort stammen innan du lägger svampen på grillen och passa gärna på att marinera portabellon för extra smak.

– Svampen suger åt sig mycket marinad om man låter den ligga och dra ett tag. Typiska smakkompisar till portabelloburgaren är citron, vitlök, timjan, rosmarin, peppar och honung, säger Malin Alterstav, menykreatör på Linas Matkasse.

Överlag är det en bra tumregel att se till att addera fett till grönsaker, i form av olja eller marinad, för att på så sätt absorbera röksmaken. Ett tips är att grilla med lock på. Servera sedan burgaren med picklad rödlök, avokadokräm, och tomat.

GRILLADE GRÖNSAKER. När det kommer till grillning av grönsaker återkommer Malin till fördelen med att använda grillolja för att sätta den särskilda grillsmaken. Grundmarinaden består av olivolja, vitlök, citron, honung, salt och svartpeppar. Nu ska vi ta en titt på grillad fänkål och då tipsar Malin om att addera timjan och ha extra mycket vitlök och citron. Låt den sedan dra några timmar, gärna i kylskåp över natten. Klyv den gärna i fyra delar innan grillning.

– När den sedan ligger på grillen kan du gärna lägga ner en bit chèvre precis innan den är klar och låta den smälta. Fänkålens laktristoner tillsammans med den sötsyrliga chèvren utgör en bra smakkombination.

En liknande procedur funkar superbra med blomkål och parmesan. Du kan med fördel också addera persilja och majonnäs. Tänk på att gärna skiva blomkålen på längden för att behålla den trädliknande formen så att den inte faller sönder, och addera parmesanen i slutet.

För den som är sugen på en somrig sallad funkar det utmärkt att grilla skivad vattenmelon. Skiva vattenmelonen tunt och blanda ner i en sallad tillsammans med fetaost. Se till att grilla vattenmelonen på hög värme.

– Vattenmelonen förlorar mycket vatten vid grillningen vilket gör den mycket sötare i smaken samtidigt som du får en fräsch sälta av fetaosten. Vattenmelonens övriga smakkompisar är mynta, oregano och citron.

DESSERT. Till dessert kan du göra ett fruktspett med föredragna frukter som exempelvis ananas, persika och jordgubbar som serveras med en klick vaniljglass och färsk mynta. Men du kan även använda grillen för att värma upp ”gammal” efterrätt.

– Har du till exempel en bit sockerkaka över kan du skära den i ganska breda skivor och grilla på vardera sida så att den blir som nybakad igen. Servera sedan med rivet limeskal, hallon och nyvispad grädde.

Är det grillad frukt du är ute efter funkar det också utmärkt att grilla nektariner. Halvera nektarinerna och kärna ur dem, grilla tills de blir mjuka och servera med hackade nötter, honung och mörk choklad.

– Om man vill göra en mer vuxen variant kan man göra som med fänkålen, det vill säga att i sista minuten ta en bit chèvre och lägga den i nektarinen med lite rosmarin, hackade nötter och honung.

Grundmarinad grill (ca 4 personer)
2 msk olivolja

2 msk syra (citron, vinäger, lime etc)

1 msk honung

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk salt (alt 2 msk soja)

Rikligt med nymald svartpeppar