Italiensk äppelpaj

Italiensk äppelpaj

Varsågod och njut av en italiensk äppelpaj med pinjenötter till fikastunden.

Ca 8-10 bitar

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
1 st äggula

Fyllning:
4 st äpplen, gärna syrliga
125 g pinjenötter
125 g smör
1 dl strösocker
2 ½ msk vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 citron, finrivet skal och lite av saften

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Knåda ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar kant) ca 22-24 cm i diameter.
  3. Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
  4. Blanda pinjenötter, smör, strösocker, grädde, vetemjöl och citronskal i en kastrull. Hetta upp under omrörning. Låt smeten sjuda på svag värme någon minut. Rör då och då.
  5. Skala, kärna ur och skiva äpplen tunt. Bred ut äppelskivorna i pajskalet. Pressa lite av citronsaft över.
  6. Bred ut nötsmeten över äppelskivorna
  7. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Låt kallna på ett galler
  8. Servera gärna med en klick mascarponeost eller en god vaniljglass.